Premis de composició ‘Poble de Muro’
Després d’estar tres anys sense enregistrar cap disc de sobte sorgiren dos projectes a principis de 2000. El mateix José R. Pascual demanà la col·laboració de La Xafigà. El primer CD era de la banda de música de Castells de Castells i el grup participà en tres composicions: la marxa cristiana Als Creuats i les marxes mores Als Feixucs i Xubuch. Precisament, aquestes dues peces foren estrenades per La Xafigà l’any anterior. En quant el segon CD era un disc monogràfic dedicat a la música de festes de Moros i Cristians composada per José R. Pascual Vilaplana. La banda de música escollida, no podia ser d’altra manera, fou la Unió Musical de Muro on aleshores ell era el director. En març del 2000 s’enregistrà al Centre Cultural de la Vila de Muro i La Xafigà tocà en quasi totes les peces exceptuant-ne només els pasdobles.
Al si de La Xafigà sempre hi ha hagut un sector més inclinat envers la música tradicional i folk, tema que ha estat motiu en més d’una ocasió d’acalorats debats… A més, gràcies a les classes de l’Escola de Música Tradicional han aprés a tocar altres instruments. I amb eixes premisses alguns membres fundaren en 2000 el grup Sarnatxo Folk. Els assaigs s’efectuaven en la mateixa seu social de l’entitat i la música que interpreten és la tradicional de qualsevol país europeu arranjada seguint els paràmetres fixats pel moviment italià Riproposta. Els seus components són:Jaume Gosálbez Pastor (guitarra), Jaume Gosálbez Vallés (saxo, sac de gemecs, dolçaina), Paco Alcaraz (percussió i guitarró), Miguel A. Alcaraz Alca (percussió), Marcos Olcina (percussió), Carles Alberola (acordió), Rafa Alberola (tarota), Francisco Rico (sac de gemecs), Jordi Lloret Xaparro (dolçaina, tarota i sac de gemecs) i Rafael Gisbert Cato (sac de gemecs).
Una nova eixida a Catalunya es realitzà a l’estiu de 2000, en aquesta ocasió al Festival Internacional de Música Popular i Tradicional de Vilanova i la Geltrú per la bona relació que el grup ha tingut des del Tradicionarius amb Els Grallers de la Cort d’eixa localitat. En aquell concert el director, Rafael Faus, va destacar i agrair molt el gran treball de la percussió efectuat pel jove Francisco Valor, que més endavant es faria càrrec de la direcció de La Xafigà. Per cert, es recorda que no es va actuar amb la indumentària oficial sinó amb unes samarretes marrons de màniga curta…
Després de l’estiu de 2000, els esforços del grup es centraven en la concessió dels primers premis de composició per a dolçaina i percussió Poble de Muro. El lliurament dels premis es féu en un concert extraordinari celebrat el 12 d’octubre al Centre Cultural de la Vila on La Xafigà sota la direcció de Rafael Faus Uris interpretà les peces guanyadores. Així, en la modalitat de Música per al carrer, el primer premi fou per a la polca Panet de Bruixa d’Antoni Lloret Nogueroles de la Vila Joiosa; el segon premi per a Música de concert fou per a Impressions al voltant de la Moma d’Àngel L. Ferrando Morales d’Alcoi i el primer premi en aquesta mateixa modalitat fou per a Estramp d’Arnau Bataller Carreño d’Alzira. El jurat atorgà a més dos mencions d’honor en Música per a concert al pasdoble Rosa Carmina d’Antonio de la Asunción Andrés de València i la marxa Rebombori de Josep V. Egea Insa de Cocentaina. Aquesta primera convocatòria i el concert fou tot un èxit tant de públic com de ressò en el món de la dolçaina i de la música tradicional. Havia estat tota una experiència enriquidora fruit de moltes reunions, debats i maldecaps i no es podia interrompre… Evidentment, calia continuar-la amb noves edicions.
Com hem dit anteriorment, La Xafigà s’encarregava d’organitzar les festes populars de la veïna ciutat d’Alcoi, però el canvi polític produït en les eleccions municipals de 1999 afectaren les bones relacions amb la nova Corporació, tot i que el primer any de la seua legislatura el grup encara continuà amb la seua tasca. Afectà de tal manera que a principis de la tardor de 2000 l’ajuntament d’Alcoi anul·là el contracte vitalici que hi havia signat. Paradoxalment, l’any passat el regidor de Cultura reconegué públicament la tasca (els Pastorets, Cavalcada de Reis, 9 d’octubre, Romeria a la Font Roja…) realitzada per La Xafigà a Alcoi lliurant un Diploma al president de l’entitat…
Per la tardor d’aquell any es celebrà a Cocentaina la “Marxa Estatal de Muntanyencs” organitzada pel Centre Excursionista Contestà i aprofitant els lligams familiars del director musical, Rafael Faus, amb l’esmentat centre, La Xafigà actuà en un concert en el Centre Cultural El Teular en companyia del grup de danses i algunes peces de ballet de la vila comtal.
L’any 2001 seria especial per al món de la música murera en general. S’acomplia el Segon Centenari de la Música de Banda a Muro i durant tot aquell any es realitzaren un ampli ventall d’activitats relacionades amb la música… I La Xafigà no podia faltar en aquesta commemoració participant, en companyia de dotze bandes de música del nostre voltant, en el cercavila que es féu pels carrers i el posterior concert celebrat al Centre Cultural de la Vila per retre homenatge a l’eminent compositor murer Rafael Alcaraz Ramis. I per a col·laborar encara més en aquesta efemèride, s’acordà que en la segona convocatòria dels premis de dolçaina i percussió s’incrementara el número de modalitats amb una tercera dedicada a Música festera de Moros i Cristians per a banda i dolçaina.
En setembre de 2001 s’elegí a Rafael Climent Satorre, també membre fundador del grup, com a nou President davant la dimissió irrevocable de Paco Vicedo que és fins ara el que més temps ha estat al front de l’entitat amb un total de nou anys comptant els dos períodes en que ho fou. I des d’aleshores ençà, ininterrompudament Rafael Climent ha estat president de La Xafigà. Mentrestant, el director de l’Escola de Música Tradicional continuà sent Paco Vicedo. Per aquesta època la subvenció de la Conselleria de Cultura era de un milió sis-centes mil pessetes i mig milió de l’ajuntament de Muro. S’incorporà una assignatura nova anomenada “colla” i també es volia fer un taller de tarota però al remat el mestre es tornà enrere…
L’edifici de l’estació està catalogat en el Pla General d’Ordenació Urbana com a monument històric i l’ajuntament de Muro s’ha compromés distintes vegades a rehabilitar-lo, encara que a hores d’ara s’està a l’espera de que això siga una realitat com sí s’ha fet en l’edifici del Moll, seu social del grup de danses Baladre… Hem de tenir en compte que l’esmentada catalogació permetria rebre algunes subvencions d’altres organismes oficials… Tot i això, la Junta Directiva del grup acordà en 2001 realitzar una petita reforma que consistí en pintar tot l’edifici.
En la fira de sant Antoni de 2002 es lliuraren els II Premis de composició per a dolçaina i percussió Poble de Muro. En total es presentaren catorze obres, amb un notable augment en relació amb la primera edició. A més, el prestigi aconseguit en aquella facilità que en aquesta ocasió, a banda de l’Ajuntament de Muro i la CAM, els premis comptaren per primera vegada amb el patrocini de distintes empreses i comerços de Muro. El jurat format per membres del grup, músics qualificats i representants de l’Ajuntament decidí els guardonats en una reunió realitzada a l’octubre de 2001. Des d’aleshores fins a finals d’any, La Xafigà es dedicà amb il·lusió fonamentalment a assajar les obres premiades…
Un concert extraordinari celebrat el 19 de gener de 2002 per la vesprada al Centre Cultural de la Vila, atapeït d’espectadors, serví com a marc idoni per al lliurament dels premis i la interpretació de les obres guardonades. Aquest concert es dividí en dos parts, la primera dirigida per Rafael Faus Uris, director de La Xafigà i la segona per Jeremías Sanchis Mogino, subdirector de la Unió Musical de Muro. En la primera part només intervingueren els components de La Xafigà, mentre que en la segona tocaren en companyia de la banda de música del nostre poble. Els guanyadors foren: en la modalitat de Música per a concert, el primer premi per a Fantasies per a dolçaina i percussió de Antoni de la Asunción Andrés de València, mentre que el segon premi quedà desert; en la de Música per a carrer, el primer premi quedà desert i el segon fou per a Creu Daurà de Francisco Valor Llorens de Cocentaina i una menció d’honor per a Zurna de Joan Sanz Rabadán de Bocairent; i en la nova modalitat de Música festera per a dolçaina i banda, el primer premi fou per a Rafa Capità de Damián Molina Beneito també de Bocairent; i una menció d’honor a Encant de Juan Fco Sanjuán Rodrigo de Muro.
Una notícia agradable la protagonitzà un alumne matriculat a l’Escola de Música Tradicional, José Pons d’Alcoi, que es va presentar a un concurs d’interpretació celebrat a Albuixech en 2002 i va guanyar el segon premi. Una prova més del nivell musical assolit per l’Escola. En l’actualitat aquest alumne és mestre de la Colla de Dolçainers La Degollà…
La loteria sempre ha estat una font d’ingressos important per a moltes entitats i associacions com és el cas de les filaes de Muro i en moltes ocasions els ha tret de situacions delicades. I La Xafigà per a no ser menys, en l’assemblea ordinària de 2003 aprovà la proposta del president de dur loteria de Nadal per a incrementar els ingressos. Per un altre costat, les noves tecnologies estan canviant molt ràpidament la manera de comunicar-se entre les persones i sobretot la xarxa Internet permet unes possibilitats inimaginables en aquesta societat global. La Xafigà no podia quedar endarrere i en 2003 aprovà la creació d’una pàgina web on es poguera conèixer i accedir a les seues activitats, la seua història, l’Escola de Música Tradicional, etc. La pàgina web on hom pot consultar és www.laxafigà.com.
El director del grup, Rafael Faus, era partidari de presentar-se als certàmens i proposà d’inscriure’s en el que anualment es fa a Algemesí. A més, considerava que el grup estava en bones condicions per guanyar-lo… Tanmateix, aquest concurs d’interpretació se celebra al voltant de les festes de Moros i Cristians de Muro, en concret coincideix amb el dia de la Pujà. I després d’analitzar els pros i els contres al final La Xafigà va decidir no participar, amb el consegüent desencís del director…
La Universitat d’Alacant organitza uns cursos d’estiu a la vila de Cocentaina i dins dels actes culturals es va convidar al grup perquè realitzara un concert. I en el marc incomparable del pati del Paula Comtal en juliol de 2003 i amb un nombrós públic i molta calor es féu el concert de Cloenda que tingué la particularitat d’estrenar una nova, i fins ara l’última, indumentària: les cridaneres camises roges…
I novament la Fira de Sant Antoni, amb la qual La Xafigà guarda una estreta i emotiva relació, fou escollida com a la millor data per al lliurament dels III Premis de Composició per a Dolçaina i Percussió. En aquesta ocasió les modalitats tornaren a ser les mateixes que en la primera edició, eliminant-se la de Música festera per a dolçaina i banda. Els guanyadors foren: en la modalitat de Música per a concert, el primer premi a Sant Antoni de Antonio de la Asunción Andrés de València, i el segon a Somni de José Fco. Molina Pérez de Cocentaina, mentre que la menció d’honor recaigué en Joc de Quadres de Pablo de Luis Alba de València, tot i que aquesta fou revocada unàniment pel jurat perquè l’obra s’interpretà públicament abans del concert de lliurament dels premis; i en la modalitat de Música per al carrer, el primer premi quedà desert i el segon per a Dolçaines al carrer de Mario Roig Vila d’Albaida, mentre que es concediren dos mencions d’honor, una per a Terra de Juan Sanz Rabadán de Bocairent i una altra per a El Mal Passet de José Fco. Molina Pérez de Cocentaina. El número d’obres presentades foren tretze mantenint-se el nivell de participants assolit en la convocatòria anterior. També en aquesta tercera edició els premis comptaren de nou amb el patrocini d’empreses i comerços de Muro i Cocentaina, augmentant el seu número de forma considerable. Indiscutiblement, els premis estaven consolidats no només per la qualitat de les obres presentades sinó econòmicament…
El concert extraordinari es realitzà el dia 17 de gener de 2004 al mateix lloc que en les dos anteriors edicions i també ple gom a gom de públic expectant. I sota la direcció de Rafael Faus Uris, La Xafigà interpretà magníficament les obres guardonades, tot i lliurant als compositors els premis corresponents que, per cert, en aquesta tercera edició havien augmentat la seua dotació econòmica. L’estiu d’aquell any el grup estrenà per a l’Aplec de Dolçainers de la Federació celebrat a Algemesí una indumentària estiuenca amb camises de màniga curta amb la insígnia de La Xafigà. I després de l’esmentat Aplec, La Xafigà fou convidada al Vé Concert de Dolçaina i Tabalet organitzat per la Colla de Dolçainers de Bellreguard.
En la tardor de 2004, La Xafigà rebé un important reconeixement amb la concessió del Primer Premi dotat amb 5.000 euros en el I Certamen d’Altea per a Gran Colla de Xirimites i Percussió. En aquest certamen, organitzat per retre homenatge al xirimiter de Callosa d’en Sarrià, Vicent Boronat, participaren també els grups El Terròs de Petrer, La Colla d’Algemesí, La Socarrà de Xàtiva i Els Traginers de Pedreguer. Les obres de lliure elecció escollides pel nostre grup dirigit per Rafael Faus foren la marxa cristiana L’Altet dels Canons i la marxa mora Moros de l’Alqueria, mentre que la peça obligada fou la marxa cristiana Bellaguarda. El certamen es realitzà al Palau de la Música d’Altea amb l’assistència de més de mil persones i en acabar els cinc grups interpretaren La Muixaranga d’Algemesí, tocant els solos els membres de La Xafigà, privilegi reservat al grup guanyador. La diferència de punts en relació amb la resta de grups fou molt considerable, demostrant una vegada més la qualitat musical de l’entitat. A principis de 2006, La Xafigà fou convidada al segon certamen com guanyadora i en companyia del grup de metalls de la Unió Musical de Muro actuà sota la direcció de Saül Gómez Soler, tancant l’acte.
La Xafigà també s’inscriví en la setena edició de Mediterrània, Fira d’Espectacles d’Arrels Tradicionals de Manresa que es celebrà el novembre de 2004, una fira amb una gran varietat d’espectacles als carrers, a les places, als teatres i a les sales d’aquella ciutat. Allí acudien un gran nombre de programadors i regidors de festes, vora quatre-cents, i era i és un magnífic aparador per a facilitar contactes i contractacions d’espectacles. Les actuacions es realitzen en distints pavellons desmuntables i La Xafigà va tocar en dos o tres amb la particularitat que el públic entrava i eixia d’un a un altre concert… I així es van establir contactes amb gent de Saint Martial (França) que desembocaren en la contractació del grup i amb els responsables de l’organització de la Festa de Major de Vilafranca que per distintes causes al final no quallà.
Després de les actuacions en l’esmentada Fira de Manresa, el director del grup, Rafael Faus, va presentar la seua dimissió al considerar que havia finalitzat una etapa i que era convenient per a La Xafigà encetar-ne una de nova. Aleshores, la Junta Ordinària del grup va acordar que el seu substitut fora Saül Gómez Soler, exdirector de la Colla de Dolçainers d’Ontinyent. El seu debut va ser en febrer de 2005 en un concert d’intercanvi musical amb el grup de dolçainers Mal Passet de Cocentaina. L’acte se celebrà en el Centre Cultural El Teular dins les activitats del Primer Encontre que organitzava el grup de la vila Comtal.
I un altre projecte se’ls plantejà al grup per aquesta època, un projecte solidari per recaptar fons a benefici de l’ONG Mans Unides: la inclusió de les peces Fanfàrria Dolçainera i Pas als Maseros en el disc “Festes Unides amb la Música 4”. Aquesta iniciativa partia del programa de ràdio “Tiempo de Fallas” de l’emissora valenciana Punt Ràdio, i lògicament La Xafigà no dubtà en accedir al sol·licitat…
Després de molts esforços i entrebancs, tant polítics com musicals, en el Butlletí Oficial de l’Estat de 13 de desembre de 2004 es publicà un Reial Decret del Ministeri d’Educació i Ciència que reconeixia oficialment l’especialitat de Dolçaina en el grau mitjà dels ensenyaments de Música. Per fi s’havia aconseguit una vella aspiració i un dels objectius de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters… Tanmateix, la seua aplicació en el País Valencià no arribaria fins el curs escolar 2006-2007, sent només el Conservatori d’Albaida el primer que ho ha inclós en els seus estudis amb una matrícula d’onze alumnes. El mestre encarregat de les classes és Joan Martínez, casualment també membre de La Xafigà. Per al curs 2007-2008 s’han afegit els Conservatoris de Sagunt, Quart de Poblet, “Guillermo Iturbe” de València i una acadèmia privada de Gandia.
En 2005 es commemorà el XXVé aniversari de la fundació de la colla de dolçainers i tabaleters El Terrós de Petrer. La Xafigà, no podia ser d’altra manera, va estar present per dos motius: per un costat, pels forts lligams des de la celebració del primer aplec de dolçainers celebrat en 1990 i per l’altre perquè es concedí el premi Parra d’Or a José R. Pascual Vilaplana pel seu treball en pro de la normalització de la dolçaina…
I per quarta vegada, els premis són bianuals, es concediren els Premis de Composició per a Dolçaina i Percussió Poble de Muro. La novetat en les bases d’aquesta convocatòria fou la substitució de la modalitat de Musica per al carrer per la de Música per a moros i cristian. A més, i en homenatge del vinté aniversari de la popular marxa mora Xavier el Coixo, el primer premi d’aquesta modalitat passà a denominar-se així. El jurat es reuní el 30 d’octubre de 2005 per a decidir els guanyadors d’aquesta edició que foren: en la modalitat Música per a concert, els dos premis quedaren deserts mentre que es concediren dos mencions d’honor a Dos imatges de “Don Quijote” d’Ángel L. Ferrando Morales d’Alcoi, i a Andrea (Suite) de Josep Fcesc. Molina Pérez de Cocentaina; i en la modalitat de Música per a moros i cristians, també el primer premi quedà desert, mentre que el segon fou per a Estraxa de Juan Fco Sanjuán Rodrigo de Muro. El jurat atorgà dos mencions especials en aquesta última modalitat a A la Colla de Mario Roig Vila d’Albaida i Cide Admil (ballet) de César Roig Espí d’Albaida.
El concert extraordinari de lliurament dels premis i d’interpretació de les peces guardonades es realitzà el 21 de gener de 2006 al Centre Cultural de la Vila sota la direcció de Saül Gómez. A banda de les obres premiades, també s’estrenà el pasdoble Empar i Àlex de José R. Pascual i Natxo de Rafael Faus, marxa mora que havia aconseguit una menció d’honor als premis de composició de la vila de Peter. Novament la Fira de sant Antoni acollia aquest concert que ben bé poden assegurar que s’ha consolidat en aquesta època dins la programació d’actes que s’organitzen per embolcallar la fireta.
Arran de la participació en l’esmentada Fira de Manresa, La Xafigà fou contractada per a actuar en febrer de 2006 en les festes de sant Blai de la vila francesa de Saint Martial (Languedoc). Els organitzadors volen promocionar turísticament la seua zona i anualment celebren una trobada de música popular on hi intervenen molts grups de les distintes nacionalitats i regions de França i Itàlia. La Xafigà efectuà dos concerts dins del “15é Rencontres Hautbois et Tambours”. Aquesta fou l’última vegada que els dirigí Saül Gómez, el qual dimití per motius d’estudi que li impedien exercir la seua funció.
Un nova i inèdita actuació es sumà a la llarga trajectòria musical de La Xafigà en 2006: la participació el dia de sant Josep en la Cavalcada de Foc (acte instaurat eixe mateix any) de la ciutat de València acompanyant a la fallera major i la infantil amb la seua cort i autoritats municipals corresponents. Al seu darrere van colles de dimonis i correfocs de tot el País Valencià. En la segona edició d’enguany novament han estat contractats.
En la primavera de 2006, un membre de La Xafigà, el percussionista Francisco Valor Llorens, els plantejà enregistrar un disc monogràfic amb la música composada per ell per a les festes de Moros i Cristians, tant per banda com per a dolçaina, tot i comptant amb la col·laboració de la Unió Musical Contestana, de la qual és alhora membre. La direcció musical del disc correria a càrrec del mateix Francisco Valor. Aprofitant aquesta circumstància, la Junta Directiva de La Xafigà li proposà que fora el nou director de l’entitat en substitució de Saül Gómez, i des d’aleshores ençà, Francisco Valor és el director del grup. El disc s’enregistrà en el Centre Cultural El Teular de Cocentaina i isqué al mercat a l’estiu d’eixe mateix any sota el títol de Creu Daurà, precisament una de les peces guardonades en el premi de composició Poble de Muro. Per cert, que aquesta gravació ha rebut en 2007 el prestigiós premi Euterpe.
I ja durant l’estiu s’estrenà com a director del grup amb un concert en l’encontre Una mar de músiques celebrat a Gandia i en un altre en 2007 en el pati del Palau Comtal de Cocentaina sota el títol de Cents anys de música en companyia de la Unió Musical Contestana que enguany commemorava el 75é aniversari de la seua fundació, tot i coincidint amb el 25é aniversari de La Xafigà: en total cent anys de música. Cada entitat intervingué només en una de les dues parts del concert acabant amb la interpretació conjunta d’algunes obres.
L’Escola de Música Tradicional està totalment consolidada a hores d’ara i mou un pressupost de més de 20.000 euros. La Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana aporta una subvenció anual d’uns 8.000 euros i l’Ajuntament de Muro uns 3.000 euros. El número d’alumnes gira al voltant dels seixanta i les matèries que s’imparteixen són Llenguatge musical, dolçaina, tabal i percussió, sac de gemecs i acordió diatònic. El director és Hipòlit Agulló i es compta amb quatre mestres.