El XXV aniversari

I així hem arribat al 2007, any en que es commemoren les noces de plata de la fundació de La Xafigà. Per tal motiu es constituí una comissió organitzadora de l’esdeveniment que elaborà un ambiciós projecte pressupostat en 90.000 euros. L’ajuntament de Muro aprovà una ajuda de 10.000 euros i la Diputació d’Alacant 1.800 euros. També s’ha comptat amb la col·laboració d’un bon grapat d’empreses i comerços que han aportat 3.000 euros. I s’està a l’espera d’una subvenció de l’Institut Valencià de la Música.

logo 25 anys la xafigà

logo 25 anys la xafigà

Com a cloenda dels actes commemoratius dels 25 anys del grup de danses Baladre de Muro, en la fira de sant Antoni de 2007, La Xafigà va col·laborar en un espectacle conjunt al voltant de les tradicions del nostre poble en companyia d’altres entitats musicals mureres. Realment fou un espectacle molt emotiu i amb una entusiasta participació del públic assistent que omplia a vessar el Centre Cultural de la Vila.
El grup mentrestant, aprofità la celebració de la fireta per presentar públicament en una roda de premsa les activitats programades per tal de commemorar el XXVé aniversari de la fundació de La Xafigà i alhora es realitzà una exposició fotogràfica en el soterrani de la seu social de la Unió Musical de Muro on es recollia la trajectòria de l’entitat en aquests vint-i-cinc anys. També es feu un intercanvi amb l’Escola Municipal de Música Tradicional del Penadés amb una demostració d’instruments (tarotes, gralles i sacs de gemecs).

Amb motiu del XXVé aniversari s’ha enregistrat el tercer disc sota el nom De verema integrat per peces seleccionades i premiades al premi de composició Poble de Muro. La gravació es realitzà al centre cultural El Teular de Cocentaina els dies 9, 10 i 11 de març en els estudis portàtils de l’empresa Audioart de Penàguila sota la direcció musical de Francisco Valor. S’han editat 1.000 exemplars i la portada ha estat dissenyada per Javier Gandia. El disc es presentarà cap a finals d’any.
En distintes ocasions, s’havia debatut la possibilitat de reeditar els dos primers discs que estaven exhaurits. I enguany, aprofitant la commemoració s’ha pogut dur a efecte amb una reedició de cinc-cents exemplars de cada amb la intenció de vendre’ls en un pack en companyia de la tercera gravació.

El primer trimestre d’activitats acabava amb la celebració a finals de març en l’església parroquial, amb els bancs ple de gent, d’un concert a càrrec del grup Ternari de Petrer amb una interpretació de música renaixentista i barroca arranjada al so de dolçaina, percussió i orgue, una curiosa i innovadora conjunció musical. Mentre que l’activitat central del segon trimestre fou un altre concert realitzat el 29 de juny a la plaça de l’Església a càrrec del grup Dolçtab de la Marina Alta. Amb un ambient càlid i festiu, el nombrós públic assistent gaudí d’una música de fusió entre la dolçaina, el jazz i el flamenc.
Tot i que no forma part dels actes commemoratius, l’estiu d’enguany La Xafigà ha estat convidada al XVIé Festival de Música Tradicional i Popular Música al Castell que organitza l’Ajuntament de Dénia. El concert es realitzà sota la direcció de Francisco Valor a la plaça del Consell i s’interpretaren les peces guardonades en el concurs de composició d’aquella ciutat, a banda d’algunes obres del premi Poble de Muro i l’estrena de la composició per a concert Quaderns de Dénia de José R. Pascual. Aquest concert serví com a comiat del director que deixà les seues funcions per motius personals.

Les inclemències del temps propis de la tardor amb una persistent i intensa pluja (caigueren més de cent litres d’aigua) deslluïren el IXé Aplec de Dolçainers i Tabaleters que es realitzà malgrat tot el 22 de setembre amb la participació de vint-i-quatre grups vinguts de tot arreu del País Valencià. Pel matí se celebrà una assemblea general extraordinària de la Federació Valenciana a la seu social de La Xafigà on s’elegí una nova Junta Directiva; i es féu una xarrada-col·loqui a la Biblioteca Municipal sobre la gestió de grups (administratiu, musical, arxivístic…), escoles de música tradicional, etc. L’esmentada pluja impedí una “Fira de la Dolçaina i el Tabal” amb tendes on s’haguera pogut adquirir llibres, discs, accessoris i instruments al voltant del món de la dolçaina i la percussió; i per la vesprada, es rebé a la seu social de La Xafigà els grups, suspenent-se els dos cercaviles previstos. Al final aquest acte fou substituït per les actuacions d’alguns grups en el Centre Cultural de la Vila, mentre que el concert que s’havia de realitzar a la plaça del Matzem també es traslladà a eixe local. I allí La Xafigà féu un concert de música de moros i cristians sota la direcció de José R. Pascual estructurat en tres parts: la primera només els membres del grup; la segona amb dolçaina, percussió i metalls; i la tercera amb la col·laboració de la banda de la Unió Musical de Muro. Les composicions elegides foren totes d’autors relacionats d’una o altra manera amb La Xafigà (tots havien estat directors de la mateixa) i s’acabà, com no podia ser d’altra manera, amb una emotiva, magnífica i espectacular interpretació de Xavier el Coixo. El concert de rock que s’havia de celebrar per la nit en el camp de futbol del Patronat amb l’actuació dels grups “Odi, Esperança rebel”, “Mugroman” i “La Gossa Sorda” també fou suspés. Donades les circumstàncies esmentades de l’oratge, La Xafigà vol organitzar l’any vinent una trobada on les distintes colles de dolçainers i tabaleters puguen realitzar els cercaviles i altres activitats suspeses.

Un projecte que a l’hora de redactar aquestes línies no s’ha dut a efecte és l’edició d’un llibre amb totes les partitures guardonades en els Premis de Composició Poble de Muro per a que estiguen a l’abast de tothom. Alhora, en companyia del llibre s’inclourà un CD amb les partitures transcrites en un format que permetrà la seua impressió.

A finals d’any es realitzarà la presentació de la Revista Oficial que tenen a les seues mans editada amb motiu del XXVé aniversari de la fundació de La Xafigà que conté les corresponents salutacions de les autoritats, diverses col·laboracions literàries que giren al voltant del món de la dolçaina i el tabal i les vivències de persones o membres relacionades amb el grup, la present història del grup i la relació dels directors, presidents i components actuals de La Xafigà.

L’acte de cloenda d’aquest XXVé aniversari serà la celebració, dins dels actes programats en la Fira de sant Antoni 2008, d’un concert en el Centre Cultural de la Vila amb les obres premiades en el Cinqué Premis de Composició per a Dolçaina i Percussió Poble de Muro sota la direcció de Mario Roig Vila, Cap d’Estudis del Conservatori d’Albaida i de la Colla de Dolçainers d’Ontinyent. En aquesta ocasió s’han presentat dotze obres, demostrant una vegada més la consolidació dels premis i el grau de participació. El jurat es reuní el 28 d’octubre de 2007 per a decidir els guanyadors d’aquesta edició que foren: en la modalitat Música per a concert, el primer premi a Impressions de Juan C. Sempere Bomboi que alhora s’endugué la distinció Especial Xafigà 25 anys, quedant desert el segon premi mentre que es concedí un menció d’honor a Comxac d’Adán Bernabeu García; i en la modalitat de Música per al Carrer, es quedaren deserts els dos premis, el jurat però, atorgà una menció d’honor en aquesta última modalitat a Santiago Morro Mora de Vicent Adsuara Mora.

I fins ací el nostre treball d’investigació sobre la trajectòria musical de La Xafigà… Xafigant i xafigant els records hem intentat recuperar la seua història: de segur que ens hem deixat molt xanglots per xafigar pel camí… Xafigant i xafigant les dolçaines i els tabals La Xafigà ha extret el suc de les emocions, de la sensibilitat dels milers i milers de persones que han, hem, assaborit la dolçor de les seues melodies… Han estat vint-i-cinc anys farcits de vivències inoblidables, de concerts, espectacles i viatges per tot arreu… La Xafigà ha reviscolat uns sons que ens han ajudat a no perdre la identitat perquè qui perd la identitat també perd els seus orígens… I de segur que xafigant i xafigant el temps la seua llavor continuarà veremant-se almenys altres vint-i-cinc anys més…

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.